Vores historie rækker tilbage til 1853, da den unge N.A. Christensen åbnede et lille jernstøberi i Nykøbing Mors. Dengang var støbejern tidens nye "modemateriale", og det stærke jern blev brugt til alt fra gravkors til kakkelovne. Men i modsætning til andre modefænomener, var støbejern kommet for at blive - og det er stadig et uovertruffent materiale, når det handler om at lave brændeovne.
Meget har ændret sig, siden de første forme blev fyldt på støberiet i Nykøbing Mors engang i det sene forår 1853. Men de vigtigste stykker
værktøj er stadig de samme, og det grundlæggende arbejde foregår den dag i dag med hænderne. Vi monterer ovnene på samlebånd, fordi det er det mest effektive. Men det er mennesker, der sætter delene sammen. Hver enkelt medarbejder kan udføre alle trin i monteringsarbejdet, og der er ingen faste pladser ved samlebåndet. Morsø's medarbejdere sætter en ære i deres håndværk, ganske som de første støbere og smede gjorde det dengang i 1853.
Vi er stolte af vores historie, fordi den spejler sig i vores daglige arbejde -
og giver brændeovnene en kvalitet og holdbarhed, som du ikke finder andre steder. Når du vælger en Morsø-ovn, får du ikke bare en smuk og effektiv støbejernsovn. Du får også et lille stykke Danmarkshistorie.
Tre århundrede med design
1853 N.A. Christensen åbner et støberi i Nykøbing Mors
1911 Niels C. Rasmussen tegner "kommuneovnen", som produceres i stort antal til stat og kommuner overalt i Danmark.
Pris 200,00 kr.
Ring og bestil Morsø Jubilæumsbog
ved din lokale boghandler.
1914 Morsø er med til at udvikle konvektionsprincippet, som giver en effektiv fordeling af varmen.
1915 Kong Christian X tillægger Morsø prædikatet af "Leverandør til det kongelige danske Hof".
1930 Constantin Sørensen tegner "egernovnen". Egernovnen er stadig populær, og egernet er blevet en fast del af Morsø's identitet.
1944 Den anerkendte arkitekt og møbeldesigner, Kaare Klint, tegner Klint-ovnen til Morsø. Johannes V. Jensen skriver et vers til ovnen.
1973 Oliekrisen skaber fornyet interesse for brændeovnen. Morsø eksperimenterer og udvikler en række nye, effektive modeller.
1976 Morsø udstyrer nogle ovne med ruder af keramisk glas og udvikler det automatiske rudeskyl, som holder glasset klart og sodfrit.
1992 Queensbury, Hunt & Levien designer Morsø's 2100-serie.
1998 Studio Levien påbegynder 3400-serierne med bl.a. tertiær forbrænding.
2000 Arkitekten Knud Holscher designer ovnserie for Morsø Jernstøberi A/S.
2003 4600 serien vinder den eftertragtede pris, Vesta Award", den amerikanske brancheforenings svar på en Oscar. Samme år fejrede Morsø 150 års jubilæet.
2005 Arkitekt Karsten Aagaard designer og udvikler ovn serien 8100 og 6100, der er godkendt efter de skrappeste miljøkrav i verden, bl.a. den Norske Standard NS 3058/59.