Hvor køber jeg reservedele til min ovn?
Reservedele kan købes i pejsebutikker, byggemarkeder og tømmer-
handler. Hvis du er i tvivl om, hvilken type Morsø-ovn du har, skal du finde det typenummer, der står indvendigt i lågen. Dette typenummer oplyses til Morsø-forhandleren, som så kan identificere ovnen. Alle dele på Morsøs ovne er udskiftelige, og desuden garanterer Morsø reservedele til Morsø-ovne minimum 10 år efter, de er udgået.
Glasset i min brændeovn er sprunget, hvad er der sket,
og kan man skifte det ud?
Glasset kan revne ved stød og slag fra brændestykker. Der kan også være urenheder i brændet, f.eks. småsten, der kan slå mod glasset, når træet forbrændes. Hvis glasset er revnet, skal det naturligvis skiftes ud, men der sker ikke noget ved at fyre i brændeovnen i en kortere periode. Morsø har pakningssæt indeholdende glas, pak-
ningssnor, clips og skruer, som man skal bruge til udskiftning.
Stenene er revnet, skal man skifte dem ud?
Revner i stenene kan opstå ved stød fra brændestykker. Der er ingen grund til at udskifte stenene, selvom de er revnet; de isolerer stadig i brændkammeret, som de skal. Formålet med stenene i brænd-
kammeret er at isolere, således at forbrændingstemperaturen stiger. Hvis stenene går mere i stykker, og dele af stenene falder ud i brændkammeret, forsvinder isoleringen, og de skal skiftes ud for ikke at beskadige støbejernet.
Kan man købe reservedele til gamle Morsø ovne?
Morsø garanterer reservedele min. 10 år efter, ovnen er udgået. Alle delene på en Morsø-ovn er udskiftelige. Ovnene er udelukkende samlet ved hjælp af snor og bolte, altså uden brug af ildfast ler eller kit. Dette gør, at ovnen er nem at skille ad og samle igen, hvis det bliver nødvendigt. Hvis der er tvivl om ovntypen, kan man finde typenummeret inden i lågen. Typenummeret oplyses til en Morsø-forhandler, som kan svare på, om der stadig findes reservedele til ovnen.
Er alle dele på Morsø udskiftelige?
Ja, alle dele ,såvel udvendige som indvendige, på Morsø-ovne kan udskiftes, hvis der er behov for det. Morsøs brændeovne er ikke samlet med ildfast ler eller kit, men udelukkende ved hjælp af snor og bolte; dette gøre det let at skille ovnen ad og samle den igen. Morsø garanterer desuden reservedele minimum 10 år efter de er udgået. De indvendige sliddele skal udskiftes efter behov for at sikre ovnen en lang levetid. Sliddelene er dele som røgledeplade, riste, sten, glas og pakningssnor. Disse er under påvirkning af slid fra ilden i brændkammeret.
Røgledepladen er brændt i stykker, hvorfor er den det, og kan den skiftes ud?
Røgledepladen er en sliddel, som bør udskiftes efter behov. Morsøs Støbejernsovne har meget lang levetid, hvis sliddelene udskiftes, når de er nedslidte. Gennembrænding kan fremskyndes ved tilførsel af for meget primær luft gennem rysteristen. Når man lukker for meget primær luft ind gennem rysteristen, bliver temperaturen i brænd-
kammeret meget høj; nærmest som i en smedeesse. En anden årsag kan være, at der ligger aske og sod ovenpå røgledepladen. Dette isolerer, så varmen ikke kan komme derfra, så der kan ske gennembrænding. Sod og aske ovenpå røgledepladen bør fjernes 1-2 gange om året; dette kan gøres med en børste eller Morsø-askesuger.